пʼятниця, 26 січня 2024 р.

"Неоплаканим та невідспіваним..."

  27 січня, у день звільнення в'язнів найбільшого нацистського табору Освенцим, у світі вшановують пам'ять жертв Голокосту. У період Другої світової війни геноцид, влаштований нацистським режимом, призвів до знищення третини усіх євреїв у світі та представників низки інших національностей.

   Представляємо до Вашої уваги головні факти про Голокост, які має та зберігає у своїх фондах наша бібліотека.

    Чому обрали цю дату.

 Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту запровадила Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією від 1 листопада 2005 року. Дату 27 січня обрали не випадково - саме цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті - "Аушвіц- Біркенау". Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

   Хто ініціював Голокост.

Голокост був задуманий та спланований нацистсько-німецьким режимом на чолі з Адольфом Гітлером. Вони стверджували, що німецькі євреї зрадили Німеччину під час Першої світової війни та несуть відповідальність за її поразку.

   Як ідентифікували євреїв.

Нацисти ідентифікували євреїв за записами перепису населення, податкових деклараціях, списків членів синагог, парафіяльних записах.

   Концтабори та табори смерті.

Нацистська влада створювала на окупованих територіях концтабори, де ув'язнювала євреїв та інші народи. Часто розташовані в передмістях великих міст, табори були дуже наочним показником готовності нацистського режиму застосовувати насильство і терор.

   Татуювання.

Табір у Освенцимі був єдиною установою, де ув'язненим систематично робили татуювання з їхніми тюремними номерами, щоб полегшити їх ідентифікацію після смерті від голоду, хвороб, тортур.

   Бабин Яр.

Бабин Яр став один із місць масових вбивств євреїв та місцевих жителів. Лише 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 тисячі київських євреїв. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943 рік, за різними оцінками, становить від 70 000 до 100 000 людей.

   Збереження пам'яті.

У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту по всьому світу триває флешмоб #WeRemember. Люди фотографуються з цими словами та викладають світлини у соцмережі, щоб нагадати, що ані Голокост, як один із найбільших злочинів проти людяності, ані його жертви не забуті.

   Вічна пам'ять та царство небесне всім, хто загинув від нацистського терору у період Другої світової. Їм, неоплаканим та невідспіваним...










Немає коментарів:

Дописати коментар