вівторок, 11 травня 2021 р.

"Великдень всіх нас на гостини просить!"

   Великдень! Найсвятіше і найсвітліше християнське свято! Великдень - великий день, день весняної перемоги над зимою, світла над темрявою, торжества над смертю.

   У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди дотримуються практично в незмінному вигляді, такими, якими вони дійшли до нас з найдавніших часів. Особливо колоритно відбуваються святкування в Закарпатті, цей край особливо багатий традиціями.

    У кожного з нас свято Великдень асоціюється з хресним ходом зі свічками, червоними ризами церковнослужителів, радісним співом і взаємними привітаннями: «Христос воскрес!» — «Воістину воскрес!». До зовнішньої атрибутики свята можна віднести і улюблені з дитинства рум'яні паски з родзинками, розписні яйця — писанки.

   "Христос воскрес!" – лунає на світанку. Вітати одне одного – христосуватися – люди починають відразу після пасхального богослужіння. Звичай велить цілуватися, обмінюючись крашанками. Приклад подають священики, які правлять службу. Під передзвін церковних дзвонів та спів пасхальних пісень освячуються паски, писанки та все принесене в прикрашених кошиках і кухлях. Люди христосуються і поспішають додому – до сім'ї, родини, особливо якщо вдома з нетерпінням чекають свяченого старенькі й хворі, найменші.

   Починати великодній сніданок (обід) треба з освяченої їжі. Крашанками або писанками христосуються: стукають однаковими боками яйця.
   Прийнято в цей день поминати померлих родичів або тих, про яких невідомо зараз нічого. Якщо сім'я все ще очікує зниклих членів, то слід заховати в сухому теплому місці шматок паски і три яйця. Все це треба прикрити висохлою материнкою, яка є символом одвічної надії. Або після обіду піти на могилку до рідних і пригостити їх святою їжею.

    Народні гуляння традиційно стартують на Пасху ввечері. Улюбленими розвагами на Великдень, які в деяких регіонах країни тривають до двох тижнів, можна назвати:
• хороводи, які в Західній Україні називають "гаївками";
• катання на гойдалках;
• ігри.
   Всі святкування супроводжуються також христосуваням — привітаннями з розбиванням писанок і триразовими поцілунками. 
   Існує думка, що на Великдень не можна працювати, однак церква не забороняє в цей день працювати тим, хто в силу обставин знаходиться на своєму робочому місці. Незважаючи на те, що строгих обмежень на роботу у Великдень немає, священнослужителі рекомендують відкласти домашні справи на інший день.
                            Тож шануймо народні традиції та веселімося! 
                          Гарного настрою та щасливих Великодніх свят!












Немає коментарів:

Дописати коментар