понеділок, 27 квітня 2020 р.

"Голосить дзвін, стривожений у квітні..."

    26 квітня 2020 року минає 34 роки з дня Чорнобильської катастрофи. Аварія залишила після себе безліч жертв та хворих. А місто Прип’ять з майже 48 - тисячним населенням перетворилося у місто-привид.
   Нині існує чимало книг та фільмів про Чорнобиль, Прип’ять та аварію на АЕС. Письменники та режисери з різних куточків світу не залишилися осторонь найбільшої техногенної катастрофи за всю історію людства. Пропонуємо до Вашої уваги перелік кінострічок.

Чорнобильські бабусі

Фільм Енн Богарт і Голлі Морріс розповідає про долю жінок, які відмовилися залишати зону відчуження після катастрофи і продовжували жити в околицях Чорнобиля весь цей час.
Героїнями фільму є три самопоселенки, які мешкають у зоні відчуження. Більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, та ця вперта жіноча компанія все ще тримається.
Світова прем’єра стрічки відбулася на кінофестивалі у Лос-Анджелесі, де він отримав приз за найкращу режисуру.
  • 2015, США
  • Режисери: Енн Богарт, Голлі Морріс

Чорнобиль

Найбільш геніальною екранізацією Чорнобильської катастрофи вважається 5-серійний серіал виробництва HBO – Чорнобиль.
Автори серіалу показали масштаби катастрофи та історії людей, які боролися з її наслідками.
Серіал отримав дві перемоги телепремії Еммі та Золотий глобус.
  • 2019, США, Велика Британія
  • Режисер: Йохан Ренк

Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього

Книга Світлани Алексієвич – білоруської журналістки і письменниці, лауреата Нобелівської премії з літератури. Заснована на бесідах з сотнями учасників та свідків подій аварії 1986 року.
Художньо-документальний роман вперше опублікований у 1997 році та перекладений кількома мовами. Книга лягла в основу фільмів та театральних постановок.
Чернобыльская молитва. хроника будущего

Немає коментарів:

Дописати коментар