четвер, 5 січня 2023 р.

"Історія життя та творчості" (До 125-річчя від дня народження В.М. Сосюри)

   ВОЛОДИМИР СОСЮРА - класик української літератури, якого називають "солов'єм України".

   Володимир Миколайович Сосюра народився 25.12.1897 (6 січня 1898 року) на станції Дебальцеве (Донецька область), помер 8 січня 1965 року у Києві. 

  За неймовірно прекрасну лірику його по праву називають "солов'єм України". Лауреат численних премій, в тому числі ім. Т.Г. Шевченка.

  Творчість Сосюри, за словами літературознавців, максимально щира, наповнена особистими переживаннями, сонячними відблисками, що віддзеркалюють саме душу українського народу. Його поетичне слово - це чудовий світ любові, теплої, як морська хвиля, світлої, як безхмарне небо, чарівної, як казки.

   В своїх творах Володимир Миколайович зумів передати найдрібніші нюанси психологічних порухів душі, безліч барв і відтінків почуттів людського життя. Вже в молодому віці він став автором таких шедеврів ліричної поезії як "Осінні зорі", "Місто", "Ластівки на сонці...", "Магнолії лимонний дух..." та ін.

  Сосюра називав себе "сивим хлопчиком", інші іменували його "Дон Жуаном". Поет Ю. Смолич згадував, що у Володимира закохувалися сотні дівчат, та й він сам займався до них полум'яними почуттями з космічною швидкістю.

  Володимир Сосюра входив до складу особистої варти Симона Петлюри. Вижив після розстрілу денікінцями. Помер Сосюра 8 січня 1965 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі. Пам'яті поета присвячена поштова марка, випущена в Україні, а також монета номіналом 2 гривні.

  У рідному місті Лисичанську його ім'ям названо один із закладів культури. У Києві в будинку №2 на вулиці Коцюбинського, де жив і працював Сосюра, встановлено меморіальну дошку. В Україні існує літературна премія імені В. Сосюри.

  Тож, шановні користувачі, завітайте до нашої бібліотеки та ще раз насолодіться ліричними поезіями класика української літератури Володимира Миколайовича Сосюри, згадайте його біографічний шлях та перегляньте виставку-персоналію присвячену річниці від дня народження поета. Чекаємо!




Могила В. Сосюри на Байковому кладовищі

 Меморіальна дошка


Немає коментарів:

Дописати коментар