вівторок, 21 лютого 2023 р.

"Ти, рідна мово, чиста, як роса, цілюща й невичерпна, як криниця!"


Слова росли із грунту, мов жита.      

Добірним зерном колосилась мова.

Вона, як хліб. Вона мені свята.          

І кров'ю предків тяжко пурпурова.

                                        Ліна Костенко

Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Нагадаємо, що Міжнародний день рідної мови відзначають у всьому світі 21 лютого, починаючи з 2000 року. 21 лютого 1952 року під час демонстрації протесту в Пакистані щодо проголошення єдиної державної мови, поліція та військові вбили декількох студентів-демонстрантів. Згодом у 2000 році, за пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Про українську мову можна говорити безкінечно. Це - мова великого народу, великої культури. Це - мова Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Уласа Самчука, Остапа Вишні і багатьох інших. А ще, це - моя найрідніша в світі мова! Я говорю українською і я пишаюся цим!

Шановні друзі! Щиро вітаємо всіх вас з Міжнародним днем рідної мови! Закликаємо любити, шанувати і захищати українську мову та примножувати її незрівнянне багатство, щоб передати у спадок наступним поколінням. Українська мова - мова Перемоги!

Також щиро запрошуємо до нашої бібліотеки на перегляд книжкової виставки до Міжнародного дня рідної мови.








Немає коментарів:

Дописати коментар