субота, 9 березня 2013 р.

"Великому Кобзарю присвячується..."

 
        Кожний великий народ має свої знакові постаті. Для Англії – це Байрон, для Німеччини – Гете, для Польщі – Міцкевич, для Росії – Пушкін, для України – Шевченко.

                            "Ще не були епохи для поетів,

         Але були поети для епох!"

Ці слова Ліни Костенко засвідчують велич Тараса Шевченка – Поета, Художника й Пророка, який, простуючи крізь століття в сьогодення, начебто стає сучасником і співучасником наших патріотичних діянь. Для справжніх геніїв час не вимірюється датами народження і смерті: їхні ідеї і творче надбання перебувають поза часом, вони безсмертні! Високо підняв Шевченко поетичне світло своє – і стало видно по всій країні, куди кожен з нас мусить простувати. Він володів чудовим даром, завдяки якому міг не просто талановито оповідати і малювати, але й пронизати читача словом, як променем. Письменник з кріпаків, цькований, засланий, нещасливий в особистому житті, він віддав себе всього Батьківщині і в цім творчім пориві наче намагався віддати їй водночас свою повноту і завершеність. Слово його животворяще стало ядром нової сили – народності, яка утвердила на всі віки українську суть. Думи народу, його сподівання і прагнення були для Шевченка тим джерелом, яке підтримувало в ньому полум'яний вогонь, що не згасав у його душі від юних років аж до останніх хвилин тяжкого життя. Байдужим до переживань Тараса можна вважати того, хто не здатний підніматися сходами духовного поступу, якими так важко і болісно піднімався Тарас Шевченко, всеукраїнський Кобзар.

Усі головні закони сьогоденного життя України ґрунтуються на Шевченковій ідеології, сприяють поглибленню нашого розуміння національних особливостей українського народу. Знову й знову перечитуючи сторінки "Кобзаря" та його "Заповіт", ми відновлюємо вірність ідеалам геніального поета, видатного державницького мислителя, найгуманнішого Пророка України. І кожного року,  весняної пори, а саме 9 березня вся Україна шанує Великого Кобзаря.
 З нагоди вшанування пам'яті Тараса Григоровича Шевченка в нашій бібліотеці було організовано та представлено читачам книжкову викладку. Переглядаючи літературу, представлену на викладкі, користувачі бібліотеки відкрили для себе не тільки Шевченка-генія, але й Шевченка-страдальця.
  Великий Тарасе - ти пам'ятав про Україну, а Україна пам'ятає тебе...
                     "В Україну ідіть, діти!
                       В нашу Україну...
                       Привітай же, моя ненько!
                       Моя Україно!
                       Моїх діток нерозумних
                       Як свою дитину."
                                        ("Думи, мої, думи...")
 




 
 
 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар