середа, 13 березня 2013 р.

"Масляна, Масляна, яка ти мала!"

         
          Масляна – це останній тиждень перед Великим постом. Інша назва: Масниця, Сирна неділя, Масляниця, Сиропусний тиждень, Колодій. Цього року Масляна триватиме з 11 по 17 березня.


Фото 1. Масляна
       Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною, але й гречані млинці на маслі або на смальці смажені – теж обрядова їжа в ці дні на Україні. Вареники на Масляну годиться варити щодня: «вареники доведуть, що і хліба не дадуть».
      Масляна – час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили у річці. На Масляну дівчата жартували над парубками, які не хотіли одружуватися: прив’язували їм «колодку» (це могла бути кольорова стрічка, хустина), за що хлопці відкупалися цукерками, горіхами й іншими ласощами.
 
 
      Масляна завершувалася «прощеною неділею». Увечері люди ходили до рідних і знайомих просити прощення за кривди чи гріхи, заподіяні протягом цілого року.
 
 
Народні прислів’я:
  • «Не завжди котові Масляна»
  • «Масляна, Масляна – поли зуха!
    Полизала сир і масло – тепер сухо!»
  • «Масляна, Масляна, яка ти мала,
    Якби ж тебе сім неділь, а посту – одна!»
     Бібліотека-філія для дорослих має певну добірку літератури щодо традицій та звичаїв українського народу і завжди з великим задоволенням представить їх користувачам.
Завітайте до нашої бібліотеки та ближче познайомтеся із культурою нашого народу, а ми Вам завжди допоможемо і Масляну будемо святкувати разом. Смачних Вам млинців та веселих розваг!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар