пʼятниця, 30 травня 2014 р.

"СПРАВЖНЄ МИСТЕЦТВО-СПРАВЖНЬОГО ЧОЛОВІКА"



             Ми живемо в Україні - чудовому , благодатному краї, де чарівна природа, безмежні поля, сині моря, повноводні ріки, родючі грунти, цілющі джерела , а ще - милі та приємні люди. Із давніх-давен нашим предкам було прищеплено любов та повагу до всього, що дає нам матінка-Земля  -  ясне сонце, небо, цілющу воду, гірське повітря. Люди любили і шанували все це і вірили, що без цього не було б самого життя, тому складали різні легенди та повір'я. І, найголовніше, свою любов наші предки висловлювали в чарівних природних узорах, якими прикрашали свій одяг, взуття, помешкання, бо здавна в благодатній душі українця жила краса і любов до всього земного та прекрасного.
           Вишивання-це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі літ. Люди вишивали рушники, якими прикрашали свій дім, образи, а ще дарували своїм дітям у щасливу і далеку дорогу, та підносили дорогим гостям хліб. Але найкращим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. От і сьогодні, уже в 21 столітті, народна традиція не зникає, а набирає обертів популярності, стає актуальною і підсилюється сучасними формами одягу, новими узорами. Нашому народу дуже близькі дорогі давні традиції, милі серцю вишиті рушники, доріжки, серветки, килими, скатертини. І коли все це вишите власними руками з любов'ю, добром, то в домі панує затишок, хороша і благодатна аура. А якщо це все ще й вишите чоловічими руками та бісером? Ну як Вам? Ось про такого справжнього українця,  мужнього та трішечки сором'язливого чоловіка, який своїми натрудженими руками створює неземну красу вишивки бісером хочеться розповісти.
           Останнім часом  техніка вишивання бісером набула шаленої популярності, отож знайомтесь - повелитель бісерних краплин  -  РИЧКА ЮРІЙ ІВАНОВИЧ, уродженець с. Мала-Павлівка Охтирського району, нині проживає та працює в нашому місті. 28 травня в  бібліотеці-філії для дорослих відбулася виставка- презентація вишивок майстра. Були запрошені користувачі бібліотеки, керівництво ЦБС, місцева преса та телебачення. Красу, недоторканність , чистоту та вправність  робіт народного майстра неможливо описати. Їх потрібно тільки бачити на власні очі. Це справжні перлини, створені чоловічими руками, його баченням образу майбутньої вишивки. Перелік робіт Юрія Івановича різноманітний - це ікони, рушники, картини. Сам говорить:"Треба, щоб не пропали наші традиції , не канули у вічність, хочеться всім прищепити любов до української вишивки, щоб своїми роботами зуміли прикрасити і свій дім і одяг, а ще порадувати інших." На мою думку, цим чоловіком та його виробами можно тільки пишатися, а ще - вклонитися до землі  йому, за те, що не забуває українських традицій діда-прадіда і не соромиться свого хоббі.
           Виставку творчих робіт майстра всі охочі можуть відвідати у Охтирській міській бібліотеці філії для дорослих за адресою: пр. Штагера, 2 з 10 до 18 години, крім неділі та понеділка. Всіх ласкаво запрошуємо, а ще народний умілець для всіх бажаючих може провести майстер-клас та навчити азам вишивання бісером. Вишивати не складно і кожен може навчитися, якщо захоче. Лише треба прикласти трішечки зусиль , натхнення, любові, і, обов'язково, відкрити душу, і  все неодмінно вийде. Майстерність прийде сама, тож пам'ятайте, що це заняття не тільки для жінок, ЧОЛОВІКИ, - переконайтеся в цьому самі і невдовзі Ви зможете передати на білому полотні все те, що хоче Ваша душа, і повірте - це справжнє заняття для справжніх мужчин!































 

Немає коментарів:

Дописати коментар