середа, 26 квітня 2023 р.

"Живий плач мертвої зони"

   ЧОРНОБИЛЬ... Що це - чорний біль? Так будь-який біль, на мою думку, і так має колір чорноти. Чи це - "чорнобильник", полин-трава, яка буяє, але на дотик не приємна? Ні, Чорнобиль - це місто, яке жило, розвивалося і в одну мить стало вічним, чорним болем на всі покоління та віки.

  Сьогодні в Україні відзначають 37-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики. Вночі, 26 квітня, о 01:23 на четвертому енергоблоці АЕС стався потужний вибух.

   Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей помирали через роки. За приблизними підрахунками, від аварії на ЧАЕС померло близько 4000 осіб. 30 співробітників АЕС померло в перші дні і тижні аварії, ще сотні людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань там променевої хвороби.

  Сьогодні на території Чорнобильської зони утворився природний заповідник, до якого люди майже не мають доступу.  26 квітня - є днем пам'яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування подвигу тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

   В нашій бібліотеці до уваги користувачів книжкова виставка-хронометр "Ми пам'ятаємо...", при перегляді якої ще раз перегорнемо жахливі сторінки Чорнобильської катастрофи, а також дізнаємося цікаві факти про життя людей, які залишилися у тій, смертельній, чорній зоні.

  Вшануймо ліквідаторів, за їх подвиг, сміливість та відвагу! Найщиріші слова вдячності та доземний уклін перед світлою пам'яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.

  Нехай чорнобильські дзвони озвуться в наших душах жалем, милосердям та співчуттям! Будемо пам'ятати Чорнобиль!









Немає коментарів:

Дописати коментар