субота, 24 серпня 2024 р.

"Моя Незалежна!"

 Україна 24 серпня відзначає 33-річницю проголошення Незалежності. Це важливе свято для держави, адже сьогодні, як і багато поколінь тому, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках.

 Бібліотека- філія №3 КЗ "Охтирська публічна бібліотека" презентує до уваги книжкову виставку-свято "Моя Незалежна!", яка містить в собі літературні видання про нашу рідну Україну: її історію, становлення, розвиток. Завітайте до бібліотеки та перегляньте.

 Вперше День Незалежності України відсвяткували 16 липня, саме в цей день відбулося прийняття Декларації про державний суверенітет України. Однак пізніше дату перенесли на 24 серпня. Саме 24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України.

Свято Незалежності віддзеркалює одвічне прагнення українського народу до єдності, суверенності та самостійності.

 Нині, в умовах повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну, День Незалежності набуває особливого значення.

День Незалежності - це пам'ять про цілі епохи українських Героїв, які в ході багатовікової боротьби віддали життя за волю України.

День Незалежності сьогодні - це день вшанування наших сучасних Героїв, які зі зброєю в руках продовжують відстоювати свободу держави.

День Незалежності - це нагадування світовій спільноті про право українців на самовизначення, волю та незалежність.

 Свобода та незалежність Української держави - це безцінне надбання, яке всі ми повинні берегти та зміцнювати.

Низько схиляємо голови та хвилиною мовчання вшановуємо усіх Героїв, які віддали життя за Незалежність України.

Залишаємося сильними та згуртованими, щоденно вносячи свою посильну частку в Перемогу України.

З Днем Незалежності, Україно!




























пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

"То не просто слова..."

 23 серпня 2024 року святкує свій ювілейний День Народження Сергій Вікторович Жадан - український письменник, перекладач, громадський діяч, волонтер, військовий, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма".

Бібліотека-філія #3 КЗ"Охтирська публічна бібліотека"до уваги користувачів розгорнула книжкову виставку-ювілей з нагоди 50-річчя Сергія Жадана.

Усе, що треба знати про Сергія Жадана:

Під час Помаранчевої революції 2004 року був комендантом наметового містечка у Харкові. Брав активну участь у подіях Євромайдану.

 З початку російського вторгнення в Україну у 2022 році активно допомагав фронту як волонтер. Він організовував концерти в Україні та Європі, збираючи кошти для підтримки українських захисників. На серпень 2023 року  він передав армії понад 200 автомобілів.

У червні 2024 року письменник долучився до Сил оборони - він приєднався до 13 бригади Нацгвардії "Хартія".

Сергій Жадан є автором 12 поетичних книг і 7 романів. Його перша прозова книжка - збірка оповідань "Біг Мак" - вийшла у 2003 році. Одним з найвідоміших творів автора є роман "Ворошиловград" (2010), який отримав премію "Книга року" та Jan Michalski Prize у 2014 році. Також відомими є книги  "Месопотамія" (2014) та "Інтернат" (2017), який письменник вважає своїм найкращим твором.

У 2023 році вийшла нова збірка "Скрипниківка" та оновлене видання "Гімн демократичної молоді". 

Цьогоріч має вийти збірка "Арабески", яка відсилає до творчості Миколи Хвильового.

"Я хочу, щоб мене читали, а не вивчали" - Сергій ЖАДАН.













"День Прапора"

День Державного Прапора України - державне свято, присвячене одному з її державних символів - Прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня.

Бібліотека-філія №3 КЗ "Охтирська публічна бібліотека" пропонує на огляд виставку-подію "Жовто-блакитний нескорений стяг!", яка розкриває в собі історичні факти та події свята Державного Прапора України.

Державний Прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Синій та жовтий кольори прапору символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Це були також кольори герба Галицько-Волинської держави, більшості міст Київщини та загалом України. Упродовж історичного становлення Української держави, синьо-жовтий прапор був символом боротьби за національні та соціальні права українського народу і за часів незалежності став Державним Прапором України.

 Український Прапор сьогодні - це справжній символ боротьби і незламності країни! Він уособлює в собі сміливість, незалежність, демократичні цінності  і найкращі чесноти, властиві мужньому українському народові. І це - колір нашої Перемоги, яку впевнено наближають наші Збройні Сили України!

                                             СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!