вівторок, 20 серпня 2013 р.

"Прийшов СПАС - йде вже літечко від нас"

   19 серпня - весь християнський народ відсвяткував Яблучний Спас. Ще це свято називають Великим Спасом, святом врожаю. У цей день у церквах освячували фрукти, овочі, мед, квіти та хліб із нової пшениці. На Спаса літо зустрічається з осінню, і природа надзвичайно щедро показує свою красу і багатство. Для господарів це свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду. У деяких місцях України в цей час могли вже починатися приморозки, тому й кажуть в народі: "Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!"
   Свято Спаса (Преображення Господнього) - одне з дванадцяти найбільших церковних  свят. Ще Спаса - це день поминання померлих родичів. За народним звичаєм, до Спаса не їли яблук, особливо жінки, в яких померли діти, й дівчата, які залишилися без матерів. Після освячення плодів у церкві, родина урочисто сідала за стіл і розговлялася яблуками з медом та свіжим хлібом, запиваючи виноградним або яблучним вином,-"щоб садовина родила".
   Вшанувала народні звичаї та традиції і наша бібліотека. Для користувачів була проведена інформаційна інтернет-хвилинка про обряди та святкування Преображення Господнього, а також на огляд читачів була представлена книжкова виставка "Прийшов Спас - йде вже літечко від нас". Відвідувачі бібліотеки познайомилися з традиціями та легендами цього свята, а також покуштували свячених яблучок.


















 

Немає коментарів:

Дописати коментар