середа, 5 лютого 2014 р.

"Рух БУККРОСИНГУ"

 
     Буккросинг- це процес визволення книг. Людина, прочитавши книгу залишає ("звільняє") її у громадському місці (парк, кафе, дитячий майданчик, маршрутне таксі, автобус, поїзд тощо), для того , щоб інша випадкова людина могла цю книгу знайти та прочитати, та у свою чергу повинна повторити вищевказаний процес. Спостереження за "подорожжю" книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті.
     Ідею буккросингу запропонував американський спеціаліст з інтернет-технологій Рон Хорнбекер у травні 2002 року. Для початку він залишив 20 книг з пояснювальними написами у холі свого готелю. Через півроку на його сайті було 300 активних користувачів, які "відпускали" ("звільняли") книги і приводили нових учасників.
     Наша бібліотека теж вирішила поекспериментувати та долучитися до всесвітнього руху буккросингу і ще в грудні минулого року започаткувала в своїх стінах так звану акцію буккросингу. І ось що  вийшло.  Спочатку ми використали книги (так скажемо стартовий капітал), які принесли до бібліотеки самі користувачі, так як вони вдома вже ними не користувалися. Далі все потрібне зробила бібліотечна  реклама та бібліотекар. Дана пропозиція визвала неабиякий інтерес у користувачів. Правда питань було багато: " А чи можно брати книги?", "Правда, що можно взяти одну книгу, а взамін принести іншу?", "Хто це придумав?" і т.п. Ми не реєстрували дані книги на сайті, як це пропонує буккросинг, але все ж таки ведемо обліковий зошит та відсліджуємо його. Кого з колег цікавить даний процес- звертайтеся за роз'ясненням та допомогою. Отже, люди беруть книги, які їм сподобалися, читають, а потім приносять з дому інші взамін. Відбувається так званий процес книгообміну. За цей невеликий час буккросингом в нашій бібліотеці скористалися вже 12 користувачів.
      Звичайно, наша викладка книг, які ми можемо запропонувати користувачам - це наближення до буккросингу, але ж вона працює і вже навіть з'явилися постійні користувачі даного руху. Також, не слід забувати, що буккросинг - явище глобальне і його стратегічна ціль - це бібліотека без кордонів, формування нового ставлення до книг і читання, вільний доступ до будь-якої інформації. Давайте будемо пам'ятати, що книги існують для того, щоб ними користуватися, а ми - бібліотекарі працюємо для користувача - інколи невдячного  грубіяна, з кепською культурою поводження та читання, але все ж таки користувача бібліотеки, і не дивлячись на все і на всіх ми - бібліотекарі, можемо і маємо щось змінити у культурі читання. Ми завжди готові розповісти як це мило і душевно поділитися найулюбленішою книгою, адже не раз спостерігала таку картину, коли приходять до бібліотеки два різні читачі і один з них пропонує іншому свою улюблену книгу і віддає йому в руки її з такою теплотою і ніжністю, неначе в цій книгі сховане його щастя. От ми і розуміємо з Вами, що найцінніша інформація та, що найпоширеніша.
       Отже, приходьте до нашої бібліотеки, скористайтеся рухом буккросингу, ставайте буккросерами та  подаруйте всім, та перш за все собі - свято читання!
       Також пропонуємо для перегляду найпопулярніші сайти буккросингу:
http://bookcrossind-ua.at.ua - найвживаніший сайт вітчизняних буккросерів.
http://bookсrossind.in.ua - діючий український буккросинговий сайт.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар